Topp 3 fördelarna med molnet för Emakina

Emakina använder Elastx Jelastic PaaS för att underlätta i deras projekt. Vi fick en pratstund med Fredrik Larsson på Emakina som är en av deras seniora utvecklare.

Vilken var er utmaning?

Innan Elastx kom in i bilden så använde vi virtuella servrar som ett svensk webbhotell ansvarade för. Detta fungerade bra i många år eftersom det gav oss det vi ville ha. En plats där vi enkelt kunde lägga våra kunders samt vårt eget innehåll. I takt med att vi och vår kundbas växte och kundprojekten blev alltmer avancerade så började vi få problem med prestanda. Om en applikation blev hårt belastad så drabbade det även övriga kunder. Vi var tvungna att göra något åt detta.

Vad var lösningen?

Med Elastx Jelastic PaaS så hittade vi vad vi behövde. Nu känner vi oss mycket säkrare med vetskapen att varje applikation körs i en egen container helt separerad from övriga miljöer. Möjligheten att vi själva enkelt kan kontrollera exakt hur mycket baskapacitet som ska finnas tillgängligt samt hur mycket vi vill att applikationen ska kunna skala upp vid behov, t.ex. vid peakar ger oss en trygghet.

Vi gillar kombinationen som Jelastic PaaS ger oss dvs vi kan fortfarande sätta upp egna virtuella servrar i kombination med att vi har färdig konfigurerade miljöer som vi själva enkelt kan starta igång. Vi slipper det tidsödande besväret att själva installera, men kan göra anpassningar om vi vill.

Varför Elastx Jelastic PaaS?

Vi hade siktet inställt på en molnleverantör för våra applikationer. Vi provade Heroku och liknande plattformar, men eftersom vi mest kör PHP så var det ingen som passade bra. Med Elastx PaaS lösning så fick vi ett betydligt enklare sätt att deploya våra applikationer. Även det faktum att Elastx är baserade i Sverige ger oss suverän prestanda och låg latency.

En annan sak som ändrades var också sättet hur vi deployar våra applikationer. Förut så fick vi ladda upp våra filer via FTP och möjligheten att koppla ihop vår miljö med en speciellt GIT-repo fanns inte. När vi upptäckte att vi även fick den möjligheten så insåg vi att detta var helt rätt för oss.

Hur har ni satt upp era miljöer?

En standarduppsättning för en av våra medium applikationer med en mindre del reserverade cloudlets för att hålla kostnaden nere under perioder med låg trafik, men tillräckligt mycket för att kunna skala upp för att hantera höga laster under peak. I just detta projekt var det ett riktad nyhetsbrev anpassat för mobilen som skickas ut varannan månad till 300-400.000 mottagare som ger en enorm spik i lasten just när det skickas ut.

På en annan applikation som vi satt upp installerade vi Elasticsearch på en VPS som möjliggjorde textsökning. Vi får även den automatiska skalningen på VPS:er (Virtuella maskiner, Elastx anm.) vilket är trevligt.

Vad blev prisskillnaden?

Den stora skillnaden är att vi nu kan se exakt vad varje applikation och miljö kostar. Innan så satt vi fast med en hög fast kostnad oavsett hur få eller många projekt vi hade. Detta ger oss mycket större frihet och flexibilitet när vi t.ex. kan stoppa en kunds miljö när kampanjen är slut och enkelt starta den igen nästa kampanjperiod.

Har ni märkt någon prestandaförbättring?

En stor skillnad är att applikationerna inte längre behöver dela resurser. Tidigare så drabbades samliga kunder om en kundapplikation fick hög last. Tidgare så var vi tvungna att betala för en kraftig server för att kunna hantera dessa förväntade höga laster. Nu så kan vi enkelt själva “dra i slidern” för att sätta hur mycket kapacitet som ska finnas tillgängligt och behöver inte bekymra oss om prestanda.

Några andra fördelar med plattformen?

Att möjligheten finns att göra i princip vadsomhelst om vi skulle behöva. Om vi behöver en instans av någon applikation som ej finns tillgänglig i plattformen, så är det enkelt att dra igång en virtuell server och konfigurera själv. Vill vi få upp en WordPress blogg så är det några klick bort att direkt få upp en PHP och MySQL.

Tack Fredrik! Vi kunde inte ha sagt det bättra själva :)

Läs mer på emakina.se

Om du är nyfiken på att prova Elastx Jelatic PaaS så är det enkelt att komma igång och vi erbjuder även ett gratisalternativ för utveckling. Läs mer under Produkter och Tjänster.