Digitalist valde Elastx som hostingleverantör

Elastx har ingått ett partnerskap med Digitalist (f.d. Wunderkraut) som är en digital byrå i framkant. Vi träffade två av grundarna, Tomas Persson och Fabian von Tidemann för att ställa ett par frågor.

Vad är Digitalist?

- Digitalist är en ledande Europeisk webbyrå med fokus på att skapa digitala mervärden genom agil utveckling och Open Source-teknologier. Digitalist är ett entreprenörsdrivet företag och samtliga ägare jobbar också som anställda. Vi hjälper företag genom 4 faser av webbplatsens livscykel. Enkelt beskrivet är dessa behovsanalys, förberedelse, utveckling och förbättring. Hög kvalitet och snabb “time to market” blir allt viktigare. Därför erbjuder vi även professionell hosting för våra kunder. Digitalist bygger webbplatser med mätbara affärsresultat och är experter på webbanalys, design, utveckling, förvaltning, hosting och CMS (främst Drupal). Digitalist består av 1500 experter och är Europas ledande leverantör inom digitalisering.

Vad är Drupal?

- Drupal är ett open source CMS (Content Management System) där man på ett enkelt sätt kan organisera, underhålla och publicera innehåll. Drupal är ett moget, säkert och flexibelt ramverk för webbaserade verksamheter att bygga samt förbättra sina webbplatser. Drupal är Open Source vilket innebär att det är gratis att använda.

Vilka använde ni innan för hosting och vilka var utmaningarna?

- Vi har provat de flesta leverantörer och upplägg som t.ex. lokala leverantörer, större IT infrastruktur-leverantörer, kundens egna IT-avdelning samt molnleverantörer som Amazon AWS och Linode. Den främsta utmaningen har alltid varit bristen på kunskap vad som krävs för att drifta en webbplats. Det var en av anledningarna att vi hade flyttat det mesta av våra webbplatser till molnleverantörer innan vi hittade Elastx.

"Digitalist rekommenderar Elastx framför AWS alla dagar i veckan när prestanda och tillgänglighet är prioriterat" - Fabian von Tiedemann, delägare Wunderkraut

Digitalist använder nu Elastx. Vilka märkbara skillnader / förbättringar?

- De främsta förbättringarna är flexibiliteten, prestandan, stabiliteten i plattformen samt att det finns kunnig och teknisk lokal support.

Kan ni berätta om vad ni kör hos Elastx?

  • Vi kör främst en LAMP stack som är anpassad för Drupal med:
  • Nginx (Proxy cache och lastbalanserare)
  • Apache
  • MySQL
  • Memcache

Vi jobbar också på en Jetty container för horisontell skalning av Apache Solr (idag använder vi en reserverad instans). Vi testar nu även Elastx OpenStack och är nyfikna på deras containerlösningar som kan köras spritt över deras 3st tillgänglighetszoner.

Hur mycket resurser har ni sparat varje dag genom att använda Elastx Jelastic PaaS?

- Vi har märkt en 53% reducering av byggtiderna på våra utvecklingsservrar eftersom plattformen automatiskt skalar efter behov. Kunden har alltid tillgång till kapacitet exakt när det behövs. Tidigare så var vi tvungna att ha en mängd extra instanser bara för att kunna hantera toppar i belastningen. Vi kan numera begränsa antalet byggservrar eftersom miljön automatiskt skalar upp kapaciteten vid behov. Detta innebär minskade kostnader och arbetstid.

Hur har ni upplevt Elastx support jämfört med tidigare leverantörer?

- Det enkla svaret. Betydligt bättre! Elastx support är verkligen dedikerade och man får verkligen hjälp när man behöver det. Vi uppskattar den gedigna tekniska kompetensen som är något vi saknat hos de tidigare leverantörerna.

Hur kan Drupal prestera så bra i Elastx Jelastic PaaS?

- Drupal är byggt på PHP. Det betyder att när en webbplats är under hård belastning (många besökare) och ingenting har hunnit cachas i minnet så är man väldigt beroende av CPU. Det finns många sätt att hantera cachning i Drupal som till exempel Opcode caches, Memcache, Databas cache. Styrkan med Drupal är att det är flexibelt, det behövs eftersom varje webbplats är unik med sina egna användarmönster och kapacitetsbehov. Standardlösningen tidigare har varit att se till att det finns tillräckligt med serverkapacitet och hålla tummarna för att det räcker. Med Elastx så behöver vi inte fundera på det längre eftersom miljön automatiskt skalar upp vid behov. Självklart behövs miljön fortfarande övervakas ifall den kräver onormalt mycket resurser eftersom det kostar mer, men det är fortfarande betydligt bättre än att försöka lösa det medans kundens webbplats ligger nere.

Har ni planer på att flytta flera kunder till Elastx?

- Ja, vi planerar att flytta så många som möjligt av våra kunder till Elastx Jelastic PaaS plattform. Det är enklare och roligare att underhålla kundmiljöerna i ELASTX plattform. Alla kunder som vi flyttat hittills är mycket nöjda över den förbättrade prestandan.

Vilka förbättringar skulle ni vilja se i plattformen?

- En “performance shared file system” lösning samt att vi själva kan hantera lokala brandväggsregler (för att stödja kommunikation mellan vår management-server och instanser).

Elastx tackar för intervjun med Tomas och Fabian och ser framemot att fortsätta vårt spännande samarbete.

Läs mer på digitalist.se